Με τον κορωνοϊό να έχει εισβάλει στην ζωή μας καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μία νέα  καθημερινότητα και μπαίνοντας σε καραντίνα για δεύτερη φορά είναι απολύτως  φυσιολογικό να επανέλθουν τα συναισθήματα εκείνα που είχαμε την πρώτη φορά όπως:

 

Άγχος και φόβος 

Μετά από μία περίοδο επιστροφής στην κανονικότητα το άγχος και ο φόβος  επανεμφανίζονται με το να μην έχει αντιμετωπισθεί η κατάσταση με τον ιό, με τον ίδιο να  επανέρχεται με περισσότερα κρούσματα σε όλο τον κόσμο. Φοβόμαστε για εμάς και την  οικογένειά μας σε περίπτωση εμφάνισης της ασθένειας, τη μετάδοση, τη βαρύτητα και την  ανάρρωση. Ανησυχούμε για το πώς θα ανταποκριθούμε στις οικονομικές και κυρίως στις  οικογενειακές μας υποχρεώσεις με το να μειώνονται τα έσοδά μας λόγω πιθανής διακοπής  της εργασίας μας. 

 

Θλίψη και ανία 

Με το να διακόπτονται η εργασία, οι καθημερινές μας δραστηριότητες και η επαφή μας με  άλλα άτομα εκ νέου, συνήθειες καίριας σημασίας για την ψυχική υγεία του ανθρώπου,  οδηγούμαστε σε έλλειψη διάθεσης και ένα γενικότερο αίσθημα ψυχικής κατάπτωσης. 

 

Θυμός και ένταση  

Η απομόνωση, η παραμονή στο σπίτι και η στέρηση της εξόδου σε χώρους αναψυχής, σε  καταστήματα, σε θέατρα και σε άλλα μέρη ψυχαγωγίας που έχουν κλείσει δημιουργούν την  αίσθηση περιορισμού της προσωπικής ελευθερίας, κάτι που προκαλεί εκνευρισμό,  ανησυχία, θυμό.     

 

Στιγματισμός 

Το άτομο που νοσεί το ίδιο ή κάποιο μέλος της οικογένειάς του μπορεί να νιώσει  στιγματισμένο από ανθρώπους που φοβούνται μην κολλήσουν. 

Η πανδημία είναι μια κατάσταση που μας επηρεάζει όλους. Είναι φαινόμενο, το οποίο  βιώνεται από τους ανθρώπους σε ολόκληρη τη γη, οπότε δεν είμαστε μόνοι σε αυτό. Είναι  κάτι το οποίο δεν μπορούμε να αλλάξουμε, οπότε το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε  είναι να το αποδεχτούμε. Όσο νωρίτερα γίνει αυτό, τόσο περισσότερο θα βοηθήσουμε τον  εαυτό μας κάνοντας τα παρακάτω: 

  • Να ανακαλύψουμε νέους τρόπους επικοινωνίας με τους δικούς μας ανθρώπους, αφού δε  γίνεται να τους δούμε από κοντά. Μπορεί να μην αισθανόμαστε τη ζεστασιά μιας αγκαλιάς ή  ενός φιλιού, αλλά σίγουρα θα βοηθήσει τη διάθεσή μας και τη διάθεση όσων αγαπάμε. Το  να συζητάμε ό,τι μας προβληματίζει μαζί τους και να μην το κρατάμε μέσα μας είναι κάτι  που θα μας ανακουφίσει.   
  • Να κάνουμε πράγματα για τον εαυτό μας που δεν κάναμε λόγω έλλειψης χρόνου. 
  • Να κάνουμε γυμναστική, να ακούσουμε μουσική και οτιδήποτε άλλο μας χαλαρώνει και  μας ηρεμεί. 
  • Να βρούμε νέες ασχολίες γα να γεμίσουμε τον χρόνο που ύπο άλλες συνθήκες θα  εργαζόμασταν. 
  • Να ενημερωνόμαστε από έγκυρες πηγές και να περιορίσουμε τη συνεχή έκθεση στην ενημέρωση, γιατί αυξάνονται έτσι τα αισθήματα άγχους. 
  • Να οργανώσουμε τον χρόνο μας και να διασκεδάσουμε με τα παιδιά μας. 

 

Αν δυσκολευόμαστε να διαχειριστούμε αυτή την κατάσταση και νιώθουμε ότι χρειαζόμαστε  στήριξη για να αντεπεξέλθουμε στα νέα δεδομένα, μπορούμε να απευθυνθούμε σε  κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας και να τον συμβουλευτούμε. 

Η αποδοχή και η αισιοδοξία αποτελεί την καλύτερη επιλογή στην αντιμετώπιση μιας  τέτοιας κρίσης. Όλοι δυσκολευόμαστε, αλλά για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και την  ψυχική μας υγεία αποδεχόμαστε τη νέα πραγματικότητα και διατηρούμε την ψυχραιμία και  την αισιοδοξία μας, για να περάσει αυτή η περίοδος όσο πιο ανώδυνα γίνεται. 

Στοιχεία Επικοινωνίας

Είμαι στην διάθεση σας για οποιαδήποτε απορία

Χαρίκλειας Δασκαλάκη 28, Ρέθυμνο

6973 376782

despina2807@yahoo.gr

Ακολουθήστε με

Copyright © 2024

Design & Development By ippokampos.net

6973376782 Χαρίκλειας Δασκαλάκη 28